Cum să depășești procrastinarea și să nu te mai simți copleșit

Procrastinarea se referă la amânarea sau întârzierea unei sarcini care trebuie făcută până la un anumit termen, de obicei prin concentrarea pe sarcini mai ușoare sau mai puțin urgente.

De obicei suntem conștienți de acest fapt iar acest lucru ne face să ne simțim vinovați. Iar când sarcinile pe care le-am amânat încep să se acumuleze, sentimentul de copleșire devine pregnant. 

Dar procrastinarea nu este un defect de caracter sau o incapacitate de a gestiona timpul, ci un mod de a face față emoțiilor negative pe care ni le induc anumite sarcini, precum anxietate, nesiguranță sau frustrare. 

Pe scurt, procrastinarea este un obicei prost care te face să te simți frustrat și copleșit, dar precum în cazul altor obiceiuri, exista metode de a le depăși. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să faceți asta.

Recunoașteți că aveți acest obicei

Uneori există motive întemeiate pentru a întârzia o sarcină. Dar dacă amânați lucrurile la nesfârșit, dacă vă umpleți timpul cu sarcini mai puțin importante, dacă așteptați “dispoziția necesară” pentru a începe un lucru dificil sau dacă vă treziți că faceți mereu lucruri în ultimul moment, atunci probabil procrastinați.

Cu cât vă recunoașteți mai repede obiceiul, cu atât mai repede puteți găsi o soluție pentru a îl elimina. 

Creați un calendar obiectiv și respectați-l

Există multe motive pentru care procrastinăm: sarcina ni se pare plictisitoare, avem abilități slabe de organizare sau de luare de decizii sau considerăm că nu avem abilitățile de a îndeplini sarcina la perfecție și atunci preferăm să amânăm. 

Indiferent de motiv, unul din primii pași pentru a elimina acest obicei este să analizăm obiectiv sarcinile pe care le avem de îndeplinit în următoarea perioadă. Apoi creați un calendar în funcție de termenele de îndeplinire, cuantificând valoarea fiecărei sarcini. Asta vă va ajuta să prioritizați. 

Un calendar clar și obiectiv care împarte proiectele în etape mai ușor de gestionat, vă va ajuta să nu vă simtiți copleșiți.

Folosirea unei aplicații de gestionare a timpului și a sarcinilor, precum Timeback,  poate fi de mare ajutor, pentru că vă oferă calendare personalizabile care vă permit să adăugați în agendă fiecare pas al proiectului, până la finalizare.

Folosiți liste de activități zilnice

Când vă gândiți la toate sarcinile unui proiect complex, unele mai dificile decât altele, este foarte ușor să vă pierdeți concentrarea și să începeți să amânați sau să întârziați sarcini.

O strategie bună pentru a evita asta este să vă faceți o listă de activități zilnice și să vă concentrați pe îndeplinirea doar a acelor sarcini. La sfârșitul zilei, veți avea satisfacția lucrurilor realizate și nu veți fi copleșit de cele care mai trebuie făcute.

Începeți fiecare zi cu lucrurile pe care ați dori să le amânați

Cum procrastinarea este un obicei, e nevoie de un alt obicei pentru a îl elimina. În loc să evitați sau să amânați o sarcină, încercați să o abordați prima și să o finalizați cât mai curând. 

Chiar dacă vă va părea dificil la început, dacă faceți din asta un obicei, în curând nu veți mai întâlni sarcini atât de dificile sau plictisitoare încât să doriți să le amanati. 

Munca și pauza

Atunci când gestionați o sarcină dificilă, încercați să stabiliți o perioadă de timp în care să eliminați toate lucrurile care vă pot distrage – precum email-urile, social media sau internetul – și în care să vă concentrați exclusiv pe sarcina de îndeplinit, urmată de o scurtă perioadă de relaxare.  

Prin combinarea perioadelor de concentrare maximă cu perioade de pauză, veți putea să gestionați sarcinile mai eficient și veți putea elimina procrastinarea.

Dacă recunoașteți că aveți obiceiul de a amâna sau întârzia sarcini și faptul că eliminarea acestui obicei vă va îmbunătăți viața și veți fi mai productiv, tot ce vă lipsesc sunt  instrumentele necesare și determinarea pentru a începe. Pentru că rețineți: atunci când vine vorba de procrastinare, simplul fapt de a începe o sarcină este cel mai mare si cel mai important pas.

More from our blog | See all posts

Angajați fericiți în sistem remote? Să testăm!

Pandemia de coronavirus este cel mai mare experiment făcut până acum de umanitate: în primul rand datorită impactului virusului la nivel global. Dar mai ales datorită faptului că, în ciudat reticenței unor angajatori, avem deja de mult timp tehnologii mature și disponibile pentru a lucra full remote. Acum este momentul ideal să le testăm. 

Devieri ale productivității – distragerea atenției la locul de muncă

În biroul modern, suntem înconjurați de distrageri și diversiuni. Odată cu trecerea timpului, tehnologia a devenit mult mai accesibilă și, odată cu ea, a venit o nouă eră a jucăriilor pentru adulți, a jocurilor și a interferențelor. În plus, conceptul de loc de muncă la birou s-a extins într-o asemenea măsură încât nu mai este rezervat doar pentru cei bine conectați. În prezent, dacă ești proaspăt absolvent sau, în unele cazuri, chiar și din liceu, poți experimenta viața la birou, deși nu cu propria cameră privată, ci mai degrabă ca o cabină privată sau o zonă dintr-un spațiu comun.

TimeBack – prietenul de bază al afacerii tale!

Un proces de lucru coerent duce la angajați fericiți. Angajații fericiți duc la o muncă bună. Munca bună generează produse / servicii bune. Produsele / serviciile bune reprezintă clienți fericiți. Clienții fericiți duc la venituri. Veniturile se îndreaptă spre construirea unei afaceri și mai bune, cu procese și proiecte de muncă și mai mari.

Aici intervine TimeBack - un instrument all-inclusive de gestionare a timpului, sarcinilor și angajaților.